HABERLER

 Denizli'den Tekstil ve Konfeksiyon İhracatı

Denizli'den yapılan tekstil ürünleri ihracatı, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47, 22, yılın ilk beş aylık döneminde ise yüzde 23, 41 oranında arttı.

Denizli'den en fazla ihracatı yapılan tekstil ürünü bornoz-sabahlık, havlu-mutfak bezleri ve çarşaf-nevresim oldu. Mayıs ayında 38 milyon 559 bin dolar tutarında havlu-mutfak bezleri, 26 milyon 63 bin dolar tutarında çarşaf-nevresim ve 9 milyon 594 bin dolar tutarında da bornoz-sabahlık ihracatı yapıldı.

İlk beş aylık dönemde ise havlu-mutfak bezleri ihracatı 182 milyon 425 bin dolar ile en çok ihraç edilen tekstil grubu oldu. Bunu, 88 milyon 1877 bin dolar ile çarşaf-nevresim ihracatı, 52 milyon 679 dolar ile bornoz-sabahlık ihracatı izledi.


Bu dönemde, havlu-mutfak bezleri ihracatında yüzde 22, çarşaf-nevresim ihracatında yüzde 23 ve bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 9, 8 oranında artış kaydedilirken, bu ürünlerin, Denizli'den yapılan toplam ihracatın yüzde 46'sını oluşturdu.
 

 Denizli Ev Tekstili Milano Kentinde

Dokumada tarihi merkezlerinden biri olan Denizli, dünyanın önemli moda merkezlerinden İtalya'ya tasarım ağırlıklı ev tekstili ürünleri ihraç ediliyor.

Paris ve New York ile birlikte dünyanın 3 moda başkentinden biri sayılan İtalya'nın Milano kentine masa örtüsü, perde ve yastık yüzlerinden oluşan ev tekstili ürünleri gönderdiklerini belirten Baştürkmen, ''Dokumadaki başarımızı, modaya taşıdık. İtalya'ya tasarım ağırlıklı ev tekstil ürünleri ihraç ediyoruz. İtalya, bizden diğer ülkelerden farklı motiflerle ev tekstili ürünleri ürettiğimiz için yeni ürün talebinde bulunuyor. Duomo'nun, görkemiyle modern yaşamın ünlü modacılarını bir araya getirdiği mekanında dahi Buldan'ın tarihi motifli dokumalarını bulabilirsiniz. Ev tekstilinde Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatı Çin ve Rusya gibi pazarlara da taşımak istiyoruz'' diye konuştu.


Peştemal bornoz, Dünya sahillerinin vazgeçilmezi


DENİZLİ – Hamam kültürünün vazgeçilmez ürünlerinden biri olan peştamalı özel tasarımlarla bornoz haline getiren tekstilciler, ürettikleri peştamal bornozları, Maldivler’deki “Fishmen Island”, Rio de Janeiro’daki Copacabana ve Barbados’taki Botton Bay sahillerine ihraç ediyor.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en kaliteli havlu ve bornozlarının Denizli’de üretildiğini söyledi.
Türkiye’de dokunan, tasarlanan havlu ve bornozların dünyada adından söz ettiren ürünler olduğunu ifade eden Kocasert, “Bu yıl eskiye doğru bir dönüş yaşanıyor. Peştamal ve peştamaldan yapılan bornozlar çok popüler hale geldi. Peştamal Türk hamam kültürünün vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi. Nasıl dünyanın önemli SPA’larında Türk hamamı konsepti sürüyorsa Türk pe ştamalı da var. Hamamlarda bugüne kadar daha çok havlu ve bornoz kullanılıyordu. Şimdi peştamal ve peştamaldan yapılma ürünler kullanılıyor” dedi. 

Denizli rotayı tarım ve turizme çevirdi

Ev tekstilinin başkenti Denizli`de krizin etkileri bitmiş durumda. İşsizlik düşüyor, sanayici krizden ders çıkarmış, tek tip üretim modeli terk ediliyor. İşadamları şimdi tarım, hayvancılık ve turizm yatırımlarına başlıyor.  Bir çok yabancı iş ve sağlık fonu Denizli`de yatırım için Denizli`ye geliyor. 

  Denizli, rekor seviyede ihracat artışıyla eski günlerine dönmeye başladı. Bir dönemin havlu kralı olan Denizli son dönemde de ev tekstiline damgasını vuruyor. Denizlili sanayici krizi atlatmaya başladı. Ancak yaşananlardan ders de çıkarılmış durumda. Küresel krizde tek tip üretim nedeniyle zor günler yaşayan Denizlili işadamları şimdi tekstilden kazandıklarını tarım ve turizm sektörüne aktararak riskleri dağıtıyor. Turizm, tarım ve hayvancılık Denizli`nin yeni gözdeleri.
 

Avrupalının hamam merakı peştemal üreticisinin yüzünü güldürdü

Osmanlı İmparatorluğunun 600 yıl süren hükümdarlığında bıraktığı derin izlerden biri olan "hamam kültürü" Avrupa ülkelerinde format değiştirerek sauna kültürü adıyla peştamali,sabunu,takunyası, tası ve tarağıyla yeniden can buluyor.

 Osmanlı tarihinde ortaya çıkan hamam kültüründen etkilenen Avrupalı işadamları tarihin dokuma merkezlerinden Denizli'den ihraç ettikleri rengarenk peştamallarle ülke ihracatımıza önemli katkı sağlamaktadır.


SEÇİM PROMOSYONUNDA HAVLU VE BORNOZ DÖNEMİ

Seçim öncesi isimlerini daha çok kişiye duyurma adına yaptırılan parti bayraklarına, insanların ellerinden düşmeyen logolu kalem ve anahtarlık gibi promosyon kervanına, partilerin ve adayların isimlerinin ve logolarının bulundu havlu ve bornoz da dahil oldu.Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partilerin ve milletvekili adaylarının promosyon kapsamında yaptıkları faaliyetlerin tekstil sektörünü hareketlendirdiğini söyledi.
Seçim öncesi dağıtmak üzere promosyon olarak ajanda, fular, kravat iğnesi, parti rozetleri, çakmaklar, diş fırçası gibi birçok ürünün üretildiğini ifade eden Kocasert, seçim zamanı partilerin kendilerini her alanda göstermek istediklerini belirtti. Kocasert, partilerin kendilerini unutturmama adına her yerde bir iz bırakmak istediklerini vurgulayarak, anahtarlıklar, bayraklar, büyük posterler bastırıldığını, bunun da tekstil sektörüne bir hareketlilik getirdiğini kaydetti.
''Bu yıl diğer yıllara oranla partiler ve adaylar kendilerini analatabilme adına daha ilginç promosyonlara yönelmeye başladı'' diyen Kocasert, bunların arasında parti logolu çikolatalar, şekerler ve kalemlerin yer aldığını bildirdi.
Denizli'de diğer seçimlere oranla havlu sektöründe daha büyük bir hareketliliğin yaşandığına değinen Kocasert, şöyle devam etti:
''Genel seçimler öncesi birçok aday ve parti yöneticisi havlu üretimi yapan arkadaşlarımızdan parti logolu bornoz ve havlu istediler. Bazılarıysa parti logosuz, sadece isim yazan havlular istedi. Havlu ve bornoz diğer ürünlere bakıldığı zaman daha kullanışlı ve daha geç kaybolan bir şey. Üstelik sürekli kullanılan bir ürün olduğu için insanlar bu ürünlerle daha çok hatırlanacağını düşünüyor. Havlu sektöründe seçim öncesi yaşadığımız bu hareketliliğin diğer seçimlerde de yaşanmasını temenni ediyoruz